Výkup vosku a výměna mezistěn

Vážení včelařští přátelé,
všichni včelaři se během roku setkáváme s nedostatkem mezistěn a problémem, že je nedostaneme, pokud nedodáme vytavený vosk 🙂
A tady se dostáváme ke kamenu úrazu většiny včelařů. Moc se jim o vosk starat nechce, nebo to neumějí, a raději si zaplatí za to, že si koupí nové mezistěny.

Jenže mezistěny je potřeba z něčeho vyrábět. Vosku opravdu ubývá, protože to mnoho včelařů neřeší. Je to pro ně pracné, nebo to nechají zajít tak daleko, že jim ho zničí moli 🙁

Ne každý má doma super vařák na tavení vosku, ale jsou i jednoduchá řešení ve formě slunečních tavidel, či jen jednoduše hrnce s vodou. Více píšu v mém článku. Nástroje a způsoby vytavení mezistěn. Vosk je lehký, a tak zůstane nad vrstvou vody a dá se odebírat. Vím ze své vlastní zkušenosti, že to byla nepohodlná práce, a moc se mi do ní nechtělo. Tak jsem si nakonec pořídil vařák na vosk.

Musím uznat, že je 2014-01-02-16-13-38-224x300to velká úspora práce a času. Ale je to investice, která se možná „malému“ včelaři nevyplatí a levněji to vyváří v hrnci.

Když jsem tedy měl vytavený čistý vosk, tak jsem jej chtěl pochopitelně prodat nebo vyměnit za mezistěny. Ovšem vždy to bylo spojeno s cestou většinou několik desítek kilometrů dlouhou do nejbližší včelařské prodejny či firmy. Ale i tato cesta neměla vždy jistý výsledek, jaký jsem si představoval. NEVYKUPOVALI VOSK, NEMĚNILI NEBO PROSTĚ NEMĚLI MEZISTĚNY. Takže to bylo jako loterie. Obvolával jsem, zjišťoval a trnul, jestli budu mít dost mezistěn na další sezonu. Časy, kdy byl mezistěn dostatek po celý rok, už jsou bohužel pryč 🙁

Proto jsme se rozhodli, že tomu všemu půjdeme naproti :). Ve dvou fázích jsme se rozhodli zkvalitnit službu pro všechny včelaře.

V první fázi jsme pro vás spustili službu „Výkup vosku z vašeho domova“. Ta vám ušetříme jak cestování do mnohdy vzdálených včelařských prodejen, tak i starání se o dodání mezistěn. Vosk od vás vykoupíme nebo vám jej vyměníme za mezistěny.
V této první fázi vykupujeme zatím jen čistý vosk, ale připravujeme i možnost zasílat vyřezané souše. Musíte však počkat, vše má svůj čas.

Každopádně apelujeme na všechny včelaře, aby vosk zpracovávali a byl ho dostatek.

V druhé fázi jsme domluvili výrobu mezistěn (za studena) přímo z našeho vosku. Jsou tak dostupné v co nejširším okolí a k dispozici bez nutné výměny vosku.
Ovšem jak jsem psal výše, vše má svá „Ale“. Bez vosku mezistěny nevyrobíme. Proto jsme si dali za cíl vytěžit a vykoupit letos co nejvíce vosku. Pak se můžeme  ještě více rozběhnout výrobu mezistěn.

Výkupní cenu vosku jsme stanovili na pěkných 180 Kč / kg.
Výměna vosku za mezistěny bude za doplatek 60 Kč / kg.

Není to cena nejnižší, ale mezistěny jsou z pravého vosku a bez chemických úprav.
Včely jej přijímají daleko lépe než mezistěna průmyslové a staví takřka okamžitě.

Navíc, když si k tomu ale připočítáte přidanou hodnotu v podobě zajištění odvozu vašeho vosku k nám, zpracování a doručení mezistěn zpět k vám, tak je to jistě cena příznivá.

Ovšem kromě výše uvedené přidané hodnoty je potřeba uhradit symbolických 50 Kč za službu samotnou (vyzvednutí X balíků, zaslání peněz, případně mezistěn). Je jedno, kolik balíků odvezeme a kolik Vám pošleme zpět.

Pokud se vám naše služba a záměry líbí, budeme rádi, když je využijete a rozšíříte informace mezi ostatní včelaře.

Věříme, že vám dále budeme přinášet jen zajímavé a potřebné novinky.

Přeji všem klidnou včelařskou v předjaří a ať se sezóna vydaří.

Vladimír ŠUBRT
Včelařím, jak nejjednodušeji to jde, abych využil veškerý čas a dělal to efektivně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře